SPPSlogoS

Ljubljana, 24. september 2019

Zadeva: Izjava za javnost ob prenehanju letenja Adrie Airways

V Sindikatu prometnih pilotov Slovenije (SPPS) z žalostjo opazujemo situacijo kako se lahko zgodba nekoč nacionalnega ponosa z 60 letno tradicijo, počasi približuje točki, ki bo pomenila dokončen pokop Adrie in izguba nacionalne suvernosti Slovenije na področju letalskega transporta. Iz nastale situacije lahko izgubimo vsi, tako zaposleni v Adrii kot tudi v dejavnostih, ki so povezane z delovanjem Adrie, da o gospodarski škodi niti ne govorimo.

Piloti se zavedamo nezavidljivega položaja, vendar verjamemo, da se lahko nastala situacija vseeno reši in sicer v sodelovanju z državo. Država nas je s prodajo nekompetentnim in špekulantskim lastnikom pripeljala v nastalo situacijo in v dobro nadaljnjega gospodarskega razvoja države, pričakujemo da bo država priskočila na pomoč pri reševanju nastale situacije.

V zadnjih dneh je bilo v javnosti večkrat omenjeno, da aktualni problem tiči v državnem poroštvu pri pridobitvi kredita in ponujena je bila konkretna možnost s katero bi se lahko videlo v katero smer je možen nadaljnji razvoj Adrie Airways. Pozivamo državo, da odobri poroštvo pri pridobitvi kredita vendar le v primeru, da država določi začasno vodstvo podjetja in se aktualni lastnik 4K umakne iz lastništva družbe. Adria je v pretklosti že poslovala pozitivno in verjamemo, da jo lahko kompetentno vodstvo ponovno pripelje na prava pota in s tem bo iskanje novega strateškega lastnika tudi veliko lažje.

Luka Radovic

Predsednik SPPS