Ljubljana, 31.avgust  2019

Zadeva: Izjava za javnost »Napoved stavke«

V Sindikatu prometnih pilotov Slovenije (SPPS) smo ob koncu poletja 2018 na poslovodstvo podjetja Adrie Airways večkrat noslovili prošnjo za pričetek pogajanj za novo kolektivno pogodbo, ob zavedanju, da obstoječa kolektivna pogodba poteča konec avgusta 2019 in v izogib primanjkovanja časa, za dosego primernega dogovora. Navkljub naši večkratni izraženi nameri, smo s pogovori pričeli šele konec meseca maja letos, intenzivnost le teh pa se je pričela stopnjevati predvsem v zadnjem mesecu.

V sindikatu smo večkrat poudarili, da si želimo predvsem urediti delovne pogoje pilotov, saj so le ti ob trenutni obliki dela, postali nevzdržni. Svoj glavni cilj smo večkrat poudarili tudi delodajalcu, ob enem pa ga tudi pozvali, da naj nemudoma preneha z neprestanimi kršitvami obstoječe kolektivne pogodbe. Z željo, da bi nam z delodajalcem uspelo zbližati stališča, smo se v zadnjem mesecu sestali večkrat tedensko, posamezna pogajanja pa so trajala tudi 10 ur in več. Vsem naporom navkljub, nam ni uspelo priti v pogajanjih do točke, ko bi bil lahko že sklenili sprejemljiv osnutek nove kolektivne pogodbe.

Kot sindikatu nam v dani situaciju ne preostane dosti več zakonskih možnosti, kot da se odpravimo na stavko in poslovodstvu jasno povemo, da pod trenutnimi delovnimi pogoji ne mislimo več opravljati svojega dela. Odločitev o stavki je bila sprejeta 15. avgusta, vendar smo navkljub temu še vedno puščali odprte možnosti za sklenitev dogovora do zadnjega trenutka. S tem namenom tudi nismo želeli dodatno dvigovati medijskih pritiskov glede Adrie Airways in 23.8., ko je bila najavljena stavka, nismo tega sporočili javnosti. Kot večni optimisti smo upali, da bomo v prihajajočem tednu vseeno zbližali stališča in dosegli dogovor. Žal tudi to pot delodajalec ni bil pripravljen omogočiti pilotom v Adrii, da bi svoje delo opravljali v pogojih, ki si jih zaslužijo. V zadnjem tednu se nam je uspelo dogovoriti žal le o stavkovnih pravilih.

Iz zgoraj navedenih razlogov, SPPS naveduje stavko in sicer v naslednjem časovnem obdobju:

• od dne 8.9.2019 pd 00:00 do 10.9.2019 do 23:59
  • od dne 18.9.2019 pd 00:00 do 20.9.2019 do 23:59
  • od dne 30.9.2019 pd 00:00 do 2.10.2019 do 23:59

Kljub najavljeni stavki, si v SPPS še vedno prizadevamo, da bi lahko v naslednjem tednu vseeno dosegli dogovor in se izognili stavki. Želeli bi poudariti, da smo se piloti v Adrii na račun možnega dogovora odpovedali marsikateri zahtevi, ki je popolnoma upravičena, vendar želimo jasno povedati, da je določene minimume za delo potrebno sprejeti in mimo katerih ne mislimo opravljati svojega dela.

Luka Radovic

Predsednik SPPS