Spoštovani!

 

Obveščamo vas, da je danes Sindikat prometnih pilotov Slovenije podpisal novo kolektivno pogodbo, ki bo veljala do konca leta 2023.

Istočasno tudi preklicujemo stavko, ki je bila napovedana v objavljenih terminih do 2. oktobra 2019.

 

SPPS

Spoštovani!

 

Obveščamo vas, da je danes Sindikat prometnih pilotov Slovenije podpisal novo kolektivno pogodbo, ki bo veljala do konca leta 2023.

Istočasno tudi preklicujemo stavko, ki je bila napovedana v objavljenih terminih do 2. oktobra 2019.

 

SPPS

Ljubljana, 31.avgust  2019 

Zadeva: Izjava za javnost »Napoved stavke«

V Sindikatu prometnih pilotov Slovenije (SPPS) smo ob koncu poletja 2018 na poslovodstvo podjetja Adrie Airways večkrat noslovili prošnjo za pričetek pogajanj za novo kolektivno pogodbo, ob zavedanju, da obstoječa kolektivna pogodba poteča konec avgusta 2019 in v izogib primanjkovanja časa, za dosego primernega dogovora. Navkljub naši večkratni izraženi nameri, smo s pogovori pričeli šele konec meseca maja letos, intenzivnost le teh pa se je pričela stopnjevati predvsem v zadnjem mesecu.

V sindikatu smo večkrat poudarili, da si želimo predvsem urediti delovne pogoje pilotov, saj so le ti ob trenutni obliki dela, postali nevzdržni. Svoj glavni cilj smo večkrat poudarili tudi delodajalcu, ob enem pa ga tudi pozvali, da naj nemudoma preneha z neprestanimi kršitvami obstoječe kolektivne pogodbe. Z željo, da bi nam z delodajalcem uspelo zbližati stališča, smo se v zadnjem mesecu sestali večkrat tedensko, posamezna pogajanja pa so trajala tudi 10 ur in več. Vsem naporom navkljub, nam ni uspelo priti v pogajanjih do točke, ko bi bil lahko že sklenili sprejemljiv osnutek nove kolektivne pogodbe.

Kot sindikatu nam v dani situaciju ne preostane dosti več zakonskih možnosti, kot da se odpravimo na stavko in poslovodstvu jasno povemo, da pod trenutnimi delovnimi pogoji ne mislimo več opravljati svojega dela. Odločitev o stavki je bila sprejeta 15. avgusta, vendar smo navkljub temu še vedno puščali odprte možnosti za sklenitev dogovora do zadnjega trenutka. S tem namenom tudi nismo želeli dodatno dvigovati medijskih pritiskov glede Adrie Airways in 23.8., ko je bila najavljena stavka, nismo tega sporočili javnosti. Kot večni optimisti smo upali, da bomo v prihajajočem tednu vseeno zbližali stališča in dosegli dogovor. Žal tudi to pot delodajalec ni bil pripravljen omogočiti pilotom v Adrii, da bi svoje delo opravljali v pogojih, ki si jih zaslužijo. V zadnjem tednu se nam je uspelo dogovoriti žal le o stavkovnih pravilih.

Iz zgoraj navedenih razlogov, SPPS naveduje stavko in sicer v naslednjem časovnem obdobju:

  • od dne 8.9.2019 pd 00:00 do 10.9.2019 do 23:59
  • od dne 18.9.2019 pd 00:00 do 20.9.2019 do 23:59
  • od dne 30.9.2019 pd 00:00 do 2.10.2019 do 23:59

Kljub najavljeni stavki, si v SPPS še vedno prizadevamo, da bi lahko v naslednjem tednu vseeno dosegli dogovor in se izognili stavki. Želeli bi poudariti, da smo se piloti v Adrii na račun možnega dogovora odpovedali marsikateri zahtevi, ki je popolnoma upravičena, vendar želimo jasno povedati, da je določene minimume za delo potrebno sprejeti in mimo katerih ne mislimo opravljati svojega dela.

Luka Radovic

Predsednik SPPS

 

Ljubljana, 7. september 2019

 

Zadeva: Izjava za javnost »Zamrznitev stavke«

 

 

V Sindikatu prometnih pilotov Slovenije (SPPS) vas obveščamo, da nam je včeraj pozno popoldne s poslovodstvom Adrie Airways uspelo doseči dogovor o osnutku nove kolektivne pogodbe. Na osnovi tega dogovora, se stavka pilotov, ki je bila napovedana od dne 8.9.2019 od 00:00 do 10.9.2019 do 23:59 ne bo izvedla.

 

Upravni odbor sindikata bo v kratkem odločal o potrditvi nove kolektivne pogodbe, ki je trenutno v procesu usklajevanja in dogovarjanja še v zadnjih nekaj členih. Glede na to, da smo se v glavnih členih z delodajalcem uspeli dogovoriti, verjamemo da bo predlog s strani upravnega odbora tudi potrjen.

 

V kolikor se bo poslovodstvo Adrie držalo sklenjenega dogovora, bo po podpisu kolektivne pogodbe pilotov, sledil tudi preklic še ostalih dveh stavk, ki sta sicer napovedani:

  • od dne 18.9.2019 od 00:00 do 20.9.2019 do 23:59
  • od dne 30.9.2019 od 00:00 do 2.10.2019 do 23:59

 

Predvidevamo, da se bodo z novo kolektivno pogodbo znatno izboljšali delovni pogoji pilotov v Adrii, kar je bil tudi prvotni cilj sindikata pred pričetkom pogajanj. Sedaj ima poslovodstvo čas, da se še bolj posveti ostalim izzivom, ki trenutno pestijo Adrio in pri reševanju le teh poslovodstvu želimo obilico uspeha.

 

 

 

Luka Radovic

Predsednik SPPS

 

 

 

 

Odgovori na nekatera novinarska vprašanja:

 

1. V medijih berem, da so vam večkrat zamujale plače. Ste s strani vodstva dobili kakršno koli zagotovilo, da bodo plače (odslej) izplačane v skladu s kolektivno pogodbo? oz. je vodstvo v zadnjih dneh sploh odzivno?

 

Polovica plače je letos zamudila v mesecu juniju za 2 dni glede na rok iz kolektivne pogodbe ( do 15.ega v mesecu). Dnevnice po nalogu za let pa redno zamujajo in so izplačane po 15.em, kar zopet pomeni kršitev KP PILOTOV

Vodstvo je zagotovilo, da bodo dnevnice poravnane do 20.ega v mesecu, preostali del neplačanih SODPZ prispevkov pa do konca meseca.

 

2. Omenjali ste, da boste obvestili premiera Šarca. Se vam je morda že odzval?

 

S predsednikom vlade smo se 18.6.2019 sestali na spoznavnem sestanku in izmenjali poglede ter ideje. Veseli nas, da nam je prisluhnil in bil konstruktiven sogovornik.

 

3. Vi pravite, da so odpovedi povezane s prevelikim številom poletov. Torej pri tem ne gre (tudi) za pomanjkanje finančnih sredstev? (glede na zamujanje plač, bi tako sklepal na prvo žogo)

 

Pomanjkanje finančnih sredstev žal ne moremo komentirati, prosim da se obrnete na lastnika. Sindikat predpostavlja, da so odpovedi povezane tudi s preveč optimistično zastavljenim urnikom letov v poletni sezoni in preveliko obremenitvijo pilotov.

 

4.  Kaj v sindikatu pričakujeta od vodstva?

 

Pričakujemo, da se bo poslovodstvo ustrezno odzvalo glede na številne odpovedi poletov, ki nam kvarijo ugled tako pri potnikih kot pri poslovnih partnerjih. Upamo, da se bo poletno letenje prilagodilo do te mere, da bodo poleti potekali nemoteno in neobremenjujoče za vse udeležence.

 

5. Kako komentirate špekulacije v javnosti o koncu Adrie Arways?

 

Brez komentarja