Ljubljana, 7. september 2019

 

Zadeva: Izjava za javnost »Zamrznitev stavke«

 

 

V Sindikatu prometnih pilotov Slovenije (SPPS) vas obveščamo, da nam je včeraj pozno popoldne s poslovodstvom Adrie Airways uspelo doseči dogovor o osnutku nove kolektivne pogodbe. Na osnovi tega dogovora, se stavka pilotov, ki je bila napovedana od dne 8.9.2019 od 00:00 do 10.9.2019 do 23:59 ne bo izvedla.

 

Upravni odbor sindikata bo v kratkem odločal o potrditvi nove kolektivne pogodbe, ki je trenutno v procesu usklajevanja in dogovarjanja še v zadnjih nekaj členih. Glede na to, da smo se v glavnih členih z delodajalcem uspeli dogovoriti, verjamemo da bo predlog s strani upravnega odbora tudi potrjen.

 

V kolikor se bo poslovodstvo Adrie držalo sklenjenega dogovora, bo po podpisu kolektivne pogodbe pilotov, sledil tudi preklic še ostalih dveh stavk, ki sta sicer napovedani:

  • od dne 18.9.2019 od 00:00 do 20.9.2019 do 23:59
  • od dne 30.9.2019 od 00:00 do 2.10.2019 do 23:59

 

Predvidevamo, da se bodo z novo kolektivno pogodbo znatno izboljšali delovni pogoji pilotov v Adrii, kar je bil tudi prvotni cilj sindikata pred pričetkom pogajanj. Sedaj ima poslovodstvo čas, da se še bolj posveti ostalim izzivom, ki trenutno pestijo Adrio in pri reševanju le teh poslovodstvu želimo obilico uspeha.

 

 

 

Luka Radovic

Predsednik SPPS

 

 

 

 

Ljubljana, 31.avgust  2019 

Zadeva: Izjava za javnost »Napoved stavke«

V Sindikatu prometnih pilotov Slovenije (SPPS) smo ob koncu poletja 2018 na poslovodstvo podjetja Adrie Airways večkrat noslovili prošnjo za pričetek pogajanj za novo kolektivno pogodbo, ob zavedanju, da obstoječa kolektivna pogodba poteča konec avgusta 2019 in v izogib primanjkovanja časa, za dosego primernega dogovora. Navkljub naši večkratni izraženi nameri, smo s pogovori pričeli šele konec meseca maja letos, intenzivnost le teh pa se je pričela stopnjevati predvsem v zadnjem mesecu.

V sindikatu smo večkrat poudarili, da si želimo predvsem urediti delovne pogoje pilotov, saj so le ti ob trenutni obliki dela, postali nevzdržni. Svoj glavni cilj smo večkrat poudarili tudi delodajalcu, ob enem pa ga tudi pozvali, da naj nemudoma preneha z neprestanimi kršitvami obstoječe kolektivne pogodbe. Z željo, da bi nam z delodajalcem uspelo zbližati stališča, smo se v zadnjem mesecu sestali večkrat tedensko, posamezna pogajanja pa so trajala tudi 10 ur in več. Vsem naporom navkljub, nam ni uspelo priti v pogajanjih do točke, ko bi bil lahko že sklenili sprejemljiv osnutek nove kolektivne pogodbe.

Kot sindikatu nam v dani situaciju ne preostane dosti več zakonskih možnosti, kot da se odpravimo na stavko in poslovodstvu jasno povemo, da pod trenutnimi delovnimi pogoji ne mislimo več opravljati svojega dela. Odločitev o stavki je bila sprejeta 15. avgusta, vendar smo navkljub temu še vedno puščali odprte možnosti za sklenitev dogovora do zadnjega trenutka. S tem namenom tudi nismo želeli dodatno dvigovati medijskih pritiskov glede Adrie Airways in 23.8., ko je bila najavljena stavka, nismo tega sporočili javnosti. Kot večni optimisti smo upali, da bomo v prihajajočem tednu vseeno zbližali stališča in dosegli dogovor. Žal tudi to pot delodajalec ni bil pripravljen omogočiti pilotom v Adrii, da bi svoje delo opravljali v pogojih, ki si jih zaslužijo. V zadnjem tednu se nam je uspelo dogovoriti žal le o stavkovnih pravilih.

Iz zgoraj navedenih razlogov, SPPS naveduje stavko in sicer v naslednjem časovnem obdobju:

  • od dne 8.9.2019 pd 00:00 do 10.9.2019 do 23:59
  • od dne 18.9.2019 pd 00:00 do 20.9.2019 do 23:59
  • od dne 30.9.2019 pd 00:00 do 2.10.2019 do 23:59

Kljub najavljeni stavki, si v SPPS še vedno prizadevamo, da bi lahko v naslednjem tednu vseeno dosegli dogovor in se izognili stavki. Želeli bi poudariti, da smo se piloti v Adrii na račun možnega dogovora odpovedali marsikateri zahtevi, ki je popolnoma upravičena, vendar želimo jasno povedati, da je določene minimume za delo potrebno sprejeti in mimo katerih ne mislimo opravljati svojega dela.

Luka Radovic

Predsednik SPPS

Ljubljana, 7. december 2018

Zadeva: Odgovor na novinarsko vprašanje

Spoštovani,

V Sindikatu prometnih pilotov Slovenije (SPPS) smo bili presenečeni ob novici, da je vodstvo Adrie Airways podpisalo namero o najemu 15 letal SSJ 100. Kot sindikat, ki zagovarja pravice in pogoje dela pilotov v Adrii Airways, nimamo nikakršnega vpliva na poslovne odločitve vodstva in lastnikov Adrie Airways glede nadaljnjih razvojnih korakov v podjetju. Vsemu navkljub nam ni vseeno o nadaljni usodi podjetja, zato smo vodstvu podjetja poslali določena vprašanja in prosili za sestanek. Do danes nismo dobili ne odgovorov, prav tako še nismo bili povabljeni na razgovor z vodstvom podjetja na to temo.

O možni vpeljavi letala SSJ 100 v floto Adrie Airways se je govorilo že lani in takrat smo se tudi nekoliko bolj poglobili v sam tip letala (zmogljivosti, tehnični izzivi,…). Veseli nas, da so odzivi potnikov, ki so leteli s tem tipom letala, izredno pozitivni. Motijo pa nas določene tehnične pomanjkljivosti, ki jih ima omenjeni tip letala. Na tem mestu bi radi opozorili o posameznih tolmačenjih, ki jih lahko zaznamo v javnosti. Varnost letala oz varnost operacij z omenjenim letalom ni bila nikoli vprašljiva, posamezni tehnični problemi pa so vodili do zamud oz. odpovedi letov. Po informacijah, ki smo jih pridobili sami, na samo operacijo vpliva tudi podpora servisno vzdrževalnih služb, katera je predstavljala največji problem operaterju Cityjet. Upamo, da v kolikor bi v Ljubljani sočasno z vpeljavo letala SSJ 100 v floto Adrie Airways, hkrati postavili glavni vzdrževalno servisni center tega tipa letala v Evropi, bi lahko pričakovali nekaj manj tehničnih izzivov oz. bi le te lahko neprimerno lažje reševali.

S spoštovanjem,

Sindikat prometnih pilotov Slovenije